12.12 – Утре Меркурий става ретрограден в Козирог

До 02 януари 2024 планетата на комуникациите и мисленето ще започне да забавя и обърква ситуациите. Докато е в земния знак Козирог Меркурий вероятно ще ви връща към практични теми и въпроси, които очакват вашето разумно решение.
Меркурий управлява речта – писмена и говорима, и всичко свързано с нея. Възможно е да се завърнете към някакво обучение, което сте замразили за известно време или отлагате отдавна. До Коледа е време да преосмислите своите стремежи и ако е нужно да планирате нов курс или професионална квалификация.
Заедно с това Меркурий засяга техниката и средствата за общуване – компютри, интернет, социалните мрежи. Внимавайте какво на кого изпращате. Възможни са недоразумения. Бъдете особено старателни по отношение на стила и смисъла, който влагате в думите си. Има вероятност да не ви разберат правилно. Отнасяйте се с уважение към официални лица, институции и се пазете от разпространение на непроверена информация.
Разговорите с шефове или други хора, които имат някаква власт над вас може да ви изненадат.

Дано изненадата да е повишение, което чакате отдавна или поне добри думи на коледното парти. За някои обаче това може да е прощален разговор и да застанете на прага на новата година с неяснота какво и накъде.
Постарайте се да издължите дълговете си и да не правите рисковани вложения. За всяка крачка, която ви води към повече разпиляност или освободеност е добре да се погледнете отстрани. Като по-зрял и разумен съветник си задайте въпроса дали постъпвате разумно и дали сте подготвили почвата за промяната, към която сте се устремили.
Подредете документите си в края на годината и много старателно оглеждайте написаното, както и това което се налага да подписвате. Подгответе си копия на важни файлове и хартиените документи.
В дните преди празниците всички ще бързат да приключат и да се отдадат на почивка и забавления, но точно това е предпоставка да пропуснете някой или нещо, което да ви развали настроението.
Пазете документите и портфейла си при пазаруване и мислете преди да направите големи вложения. Не е желателно да купувате електроника.
При пътуване пазете личните си вещи и бъдете мъдри на пътя. Нека по-умният да отстъпи, защото много млади шофьори ще се опитват да се правят на професионалисти и хитреци.
Приемете всяка грешка, забавяне или изгубване на нещо като предупреждение, урок или знак да забавите темпото.
Макар утре да е новолуние, не се препоръчва да започвате нови важни проекти по време на ретрограден Меркурий! Това ще е успешно само, ако в рождената ви карта Меркурий е ретрограден и още повече, ако е в земен знак – Телец, Дева, Козирог.
Не пречи обаче да завършите това, което не сте завършили по-рано.- отношения, проекти, свързани с информация или комуникации, или да дадете втори шанс на нещо, което има начало в миналото ви.
Възможно е хора от детството, родното ви място, ученическите или студентски години да напомнят за себе си. В разговорите с тях не е изключено да ви върнат към някогашните ви цели и мечти, които вече сте забравили. Слушайте внимателно какво са очаквали, че ще направите в живота си, когато пораснете.  Може това да е ключът към вашето истинско Аз. Усмихнете му се и направете първата стъпка към смелите си мечти.