11.10 – Плутон излиза от ретроградност

Плутон в знака Козирог е много сериозен и от 2008 година започна да руши непоклатимите нагласи, формирани отдавна като основи за човечеството. Предишното преминаване на Плутон през Козирог, управляван от господаря на времето и кармата Сатурн, е в периода 1762 – 1778, когато велики управници са имали своите звездни постижения и тотален крах. Липсата на смирение пред лицето на неизбежното е донесло печална съдба за мнозина.
Плутон, в студения земен знак, дава вътрешно усещане за празнота и безсмислие на живота. Докато е в Козирог той ще ви изпитва дали можете да устоите на обстоятелствата и да отстоявате своята същност. въпреки силните емоции и външни влияния.
Родените в края на Овен, Рак, Везни и Козирог или с планети в края на знака вероятно вече са усетили неизбежността на промяната. Плутон няма да ви оставя избор и ще ви принуждава да  жертвате нещо важно. Макар отнемането му понякога да причинява болка и страдание, това е необходима промяна, особено ако не сте имали смелостта да се отървете от ненужните неща. Повелителят на мрака ще ви поставя в нови преживявания.

Много често сблъсъкът с новото е след психологически шок, който изисква решаване на проблема. Усещането, че нищо не зависи от вас и желанието просто да изчакате не е най-добрия вариант, когато Плутон е в категоричния и целеустремен Козирог.
Родените в края на Риби, Телец, Дева и Скорпион или с планети в края на Козирог могат да усетят мощен прилив на енергия и стремеж към могъща реализация. Те могат да постигнат значителни успехи чрез самоограничения в името на обучение или да се отърват от стари вярвания, за да просперират в нови условия.
Докато  Плутон беше ретрограден имахте време да размислите за властта и контрола в живота ви. За хората, които са ви контролирали или манипулирали, е дошло време да ги отстраните. А ако вие сте контролирали твърде много хората или ситуациите, много вероятно е да се откажат от вас. През изминалите месеци Плутон ви даде възможност да се освободите от контролиращите навици, принуди, пристрастявания или предразсъдъци. Още не е късно да го направите по ваш избор, защото спотайването няма да остане незабелязано. Всичко, което сте отложили или избутали в тъмните ъгли на паметта си ще напомни за себе си, за да ви изправи пред страховете и кошмарите ви. Плутон не прави компромиси и ви предизвиква да направите неизбежното. В зависимост от миналите ви проявления, той ще ви изправи пред страха от смъртта бедността, манипулации, тормоз и предателство. Господарят на трансформациите ще ви напомни за тайни, фобии, недоверие в семейството и връзките, проблемите от наследеното – материално или модел на контрол и манипулации с всякакви психологически средства.
Козирог е знак на  кариерата, отговорността, практичността и икономическата мощ. Макар енергията му да е бавна, тя осигурява движение към голямата цел без да рискувате. Затова Плутон ще ви дава възможност да се проявите. Дали с най-добрите или най-лошите си качества ще напредвате, изборът е ваш.
До края на януари 2024 господарят на подземното царство ще ви насочва към възстановяване на вътрешната ви сила, преструктуриране на действията и целите, за да вървите към развитие, включително и материално.
Не забравяйте, че всеки край е ново начало, който Плутон ви поднася, дори да ви стресира в емоционален,  физически или материалния план.