29.12 – Меркурий става ретрограден

В края на годината и точно в последните работни дни Меркурий променя своя ход и започва да създава затруднения. Той управлява комуникациите, а в Козирог – знак управляван от Сатурн, това може да обърка доста планове за пътуване или организиране на партита.
Възможни са забавяния или пълна промяна в плановете как и къде да бъдете в Новогодишната нощ. Ако плановете ви за пътуване или празнуване се отменят или сте потърпевши от недоразумения с колеги, приятели, роднини, вече знаете кого да обвините.
Тези, които все пак успеят да пътуват, трябва да са много внимателни, да пазят документите си и да имат резервен план, в случай, че нещо се обърка като изгубване на багаж, забравен или дублиран подарък.
Козирогът е символ на властта, държавните организации, съдебната система, бизнеса с имоти, както и на амбициите, традициите, началниците и авторитетите.

Затова може да се нарушат някои правила и отношения при вземане на решения. Доста затруднения може да имат и тези, които се занимават с финансовото приключване на годината и взаимодействието с банки и институции, независимо дали се отнася за хартиени или електронни документи. Правете си копия и архив на данните, за да не попадате в голямо напрежение или невъзможност да се справите в срок.
Избягвайте пазаруването на електроника и средства за пътуване.
Внимавайте до 18 януари на кого какво пишете, дори да са пожелания за новата година. Споделянето в семеен кръг също може да се превърне в драма.
Подписването на договори е удачно само за тези, които имат ретрограден Меркурий в рождената си карта или са поставили началото доста преди днешния ден. И все пак проверете старателно цялата налична информация преди да поставите подписа си или преди да платите нещо голямо, особено ако е жилище или друга движима или недвижима собственост.
Много от вас, които имат лични планети в Телец и Дева вероятно ще преживеят малко по-лесно ретроградния Меркурий в Козирог. Докато Овен, Рак, Везни и Козирог ще трябва да  анализират своята работата, отношенията с хората, които ги управляват и които те управляват. Комуникацията с колегите или шефовете до средата на януари ще е по-трудна, а просрочени задачи, закъснения за работа и срещи, промени в последния момент ще заличат много бързо радостта от празниците.  
В по-добрия вариант на проявленията на този ретрограден Меркурий е връщането в мислите назад във времето, разглеждане на албуми със снимки или разговори със стари приятели и роднини.
Меркурий в Козирог, който е много близо до планетата на любовта Венера, ще ви връща към спомените за партньори, които са вече минало. Използвайте това време, за да простите на тях и на себе си без да съжалявате. Опитайте се да разберете урока от изгубената връзка и какво сте спечелили, като сте продължили поотделно. Само вашата гледна точка върху миналото ще определи дали да чувствате тъга, гняв, разочарование или облекчение и радостно очакване на бъдещето.
В края на годината тази ретроградност ще ви помогне да изчистите кармичния си дълг и да продължите напред към 2023 година без емоционален багаж.