30.10 – МАРС РЕТРОГРАДЕН И МЕРКУРИЙ В СКОРПИОН

Oгнената планета ще бъде ретроградна в знака Близнаци до началото на 2023 година. Марс определя вашата инициативност, умението да бъдете лидер и влияе върху усилията, мощното влагане на енергия, неудържимото и целенасочено действие. Знакът Близнаци отговаря за комуникациите, отношенията между близки роднини, общуването и обучението. Той влияе на словото и информацията, на начините  и средствата за представянето й. Близнаци е знак, управляван от Меркурий, който управлява интернет, журналистиката, търговията, леките коли, документите и образованието. Затова комбинацията на огнения Марс и въздущните Близнаци е насочена към постиженията във всички комуникационни области. Така че, ако отдавна мечтаете да получите образование, шофьорска книжка, да научите нов език, да представите себе си в социалните мрежи, моментът е много подходящ. 
Другата страна на този тандем обаче е появата на конфликти в семейството и с близки роднини, съученици или приятели.

Връзките с братя и сестри може да се поизострят изневиделица. Марс много бързо ще напомни за недоразумения, които се трупат дълго време. Възможно е да попаднете в сблъсъци и острите думи да имат трайни последици. Бъдете внимателни и колкото да е трудно в следващите месеци, не поддържайте огъня на раздори и разправии, за да докажете, че вашата истина е единствена и само вие имате право. Това ще е позицията и на другата страна, затова по-добре да вложите енергията си в спорт или обучение.
За тези, които очакват да получат сертификат, паспорт или други документи, е важно да бъдат търпеливи. Ретроградният Марс в Близнаци ще създаде забавяне на информация, документи и пътувания. Тези от вас, които работят в областта на ИТ сектора, рекламата, търговията, обученията, трябва да поддържат стриктен график и да бъдат готови за всякакви отлагания, промени и напрегнати ситуации. Ангажиментите могат да нарастнат толкова много, че да се претоварите физически и интелектуално.
Най-силно ретроградният Марс в Близнаци ще се отрази на зодиите Овен и Скорпион. Като добавим и мощната енергия на Слънцето, Венера и Меркурий в Скорпион, някои от скорпионите може да реализират отдавна замислени премествания и разчистване на отношения. Други ще имат шанс да стартират нови дейности в комуникациите, социалните мрежи, рекламата или да се заемат сериозно с документи за наследста, договори, ипотеки, застраховки или обучения и пътувания.