01.12 – Меркурий преминава в Козирог

След пътуването на планетата на общуването Меркурий в оптимистичния и свободолюбив Стрелец идва повече практичност и зрялост в мислите и комуникациите.
Той ще се задържи в този строг и дисциплиниращ знак почти до Коледа, когато поради ретроградния си ход от 13 декември отново ще се завърне в Стрелец.
Меркурий управлява всичко свързано с комуникации, документи, писане и говорене. Докато е в знака Козирог, управялван от Сатурн всичко, което му е подвластно ще е подложено на известно ограничение, забавяне, изчакване и практичен анализ.
Възможно е да забележите хладност, сдържаност и практичност в отношенията. Липсата на гореща емоционалност обаче не означава, че някой не ви оглежда от всички страни и докато се притеснявате, че човекът се отдръпва, той може да подрежда своите идеи за трайно бъдеще с вас.
Разговорите ще са предимно в практични сфери и ориентирани към големи и разумни планове за новата година. Пишете, обсъждайте и мислете за това, което ви изглежда надеждно, стабилно, жизнеутвърждаващо и дълготрайно. Може да ви се струва, че ви липсва емоция в плановете, но сега е по-подходящо да сложите основите за месеци и дори години напред.

Не бързайте да притискате околните да ви отговарят веднага на предложенията. Козирогът не обича да го пришпорват, особено за важните и скъпите неща. Прекалено много информация, която ви затрупва изведнъж може да ви накара да се отдръпнете, за да проучите възможностите.
Сатурн е кармичния учител и управлявайки Козирог той ще насочи Меркурий и вас да се заемете с уреждането на правни въпроси, документи от съдебни дела или от държавни институции. Желателно е да проявите дисциплина и упоритост в заниманията си въпреки празничната нагласа, защото в противен случай всяко малодушие или лентяйство ще ви струва скъпо.
Започва времето на финалните за годината отчети, в които да теглите чертата на приходи и разходи не само във финансов, но и в психически и емоционален аспект. Бъдете откровени със себе си и с другите, защото Сатурн обича справедливостта.
Възможно е хората с асцендент или зодия Овен, Рак и Везни да се почувстват притиснати от обстоятелствата да говорят, да пишат или да се справят с документи, което не е от най-любимите им занимания. Но не отлагайте във времето тези ангажименти. Посрещнете ги като последно предизвикателство на 2023 година и се преборете с някои ваши недоволства и склонност да избягвате трудностите и препятствията.
Действайте премерено, хладнокръвно и справедливо, за да просперирате и сега и през следващата година.
Някои от вас може да се сдобият с имот или да направят първи крачки към него.